Aktuális hírek és sajtóközlemények

A gurítható munkaállványokra (gurulóállványokra) vonatkozó új EN 1004 szabvány – A legfontosabb információk

A gurítható munkaállványok használatánál, történjen az ipari vagy otthoni környezetben, egyre fontosabb szempontnak számít a balesetbiztonság. Éppen ezért a gurulóállványokra vonatkozó EN 1004 szabványt az elmúlt hónapokban rendszeres időközönként felülvizsgálták, így 2021. december 1-jén új szabvány lép hatályba. Az érvényességi terület kiterjesztése mellett az állványok felépítésére és statikájára vonatkozó alapvető változtatásokat határoztak meg. A szabványi változások célja, hogy a gurulóállványok használói még nagyobb biztonságban dolgozhassanak. Az egyik fő változás, hogy a korlátokat és a merevítőket mindig az aktuális alsó járólapról kell felszerelni; az állvány első járólapját pedig a talajról kell felhelyezni. Alternatív megoldásként a korlátok a járólap nyitott átjáróján keresztül is felszerelhetők. Biztonsági okokból a KRAUSE minden állvány esetében ezt a megoldást választotta, hogy a felépítés mindig a mindenkori legalsó szintről történhessen.

Az új, gurítható munkaállványokra vonatkozó EN 1004-1 szabvány – A KRAUSE GuardMatic-System nagyobb biztonságot nyújt a felépítés és lebontás során

Amikor a felhasználók a járólapra lépnek, körbefutó védőkorlát biztosítja a leesés elleni védelmet. Ez vonatkozik az állványok lebontására is, ami szintén fokozott balesetveszéllyel járhat. A GuardMatic-System újonnan tervezett korlátkeretei könnyen felszerelhetők az alsó szintről, és egyben kombinálják a korlátrudat, a térdvédelmet és az átlós merevítőt. Ezzel csökken a szükséges alkatrészek száma is, ami megkönnyíti a gurulóállványok szállítását és mozgatását is. Az új, 6 ponton rögzített GuardMatic-System függőleges keretei garantálják a maximális biztonságot a magasban és megkönnyítik az állvány felépítését és lebontását. Használat után az átlós merevítők könnyen összecsukhatók, így a szállításuk is egyszerűbb. Továbbá a járólapok közti távolság nem haladhatja meg a 2 m-t. A gurítható munkaállványok felépítésére és statikájára vonatkozó változásokon túl a szabvány érvényességi területe is megváltozik. Korábban csak 2,50 m-es állványmagasságtól volt érvényes, most viszont már az összes, ebbe a kategóriába tartozó termékére vonatkozik.

Több járólap kisebb távolságokban

További változás, hogy a szabvány a járólapok közti maximális távolságot is meghatározza. Ezentúl ezek legfeljebb 2,25 m távolságra lehetnek egymástól; a változtatások (a távolságot korábban legfeljebb 4,00 m-re állították be) maguk után vonják azt is, hogy több járólapra és korlátra van szükség. A KRAUSE 2,00 m-re csökkentette a szabvány által előírt maximális járólapok közti távolságot, hogy még kényelmesebbé és biztonságosabbá tegye az állványok felépítését. A legalsó járólap legfeljebb 3,40 m magasságban szerelhető fel. Ez a távolság vonatkozik a második járólapra is, ha az első a talajtól kevesebb mint 0,6 m távolságra van.

A gurítható munkaállványok felépítésére és statikájára vonatkozó változásokon túl a szabvány érvényességi területe is megváltozik. Korábban csak 2,50 m-es állványmagasságtól volt érvényes, most viszont már az összes, ebbe a kategóriába tartozó termékére vonatkozik.

A KRAUSE állványainak gyorsabb és biztonságosabb a felépítés és lebontás

A KRAUSE megoldása a legmagasabb szintű kényelmet kínálja a felhasználóknak olyan termékinnovációk révén, amelyeket a szabványi változásokhoz igazítottak az iparban és kereskedelemben végzett mindennapos munkák megkönnyítéséhez. Az új, innovatív GuardMatic-System jóvoltából a felépítés ideje nem csupán kb. 45%-kal gyorsabb, de még biztonságosabb is, valamint kevesebb alkatrészre is van szükség. A járólapok közti távolság 2 m, amely kényelmes felépítést és lebontást tesz lehetővé. A soron következő járólapok felhelyezéséhez nincs szükség segédpallóra. A szerszámok és munkaeszközök egyszerűen, alulról helyezhetők fel a következő járólapra. Az állványok megfelelnek az EN 1004-1 szabvány által előírt statikai és szélterhelési követelményeknek.

A KRAUSE STABILO és MONTO gurulóállványai az új, innovatív átlós merevítő kapcsolatoknak köszönhetően a függőleges keretek felhelyezése egyszerűbb és gyorsabb. Az átlók innovatív formája a piacon az egyik legszélesebb körben használható járólap felületet kínálja. A STABILO állványok 10-es, 50-es, 100-as, 500-as, 1000-es, 5000-es és 5500-as sorozata, a ProTec, ProTec XXL és ProTec XS, valamint a ClimTec állványok egyedi tulajdonságaiknak köszönhetően a felhasználók pontosan azt az állványt választhatják ki, amelyik a saját igényeiknek a legmegfelelőbb.

A KRAUSE-van mindig a szabványoknak megfelelően dolgozhat

2021.11.15-től minden, a MONTO és STABILO termékcsaládba tartozó gurulóállványt az új szabványi előírásoknak megfelelően szállítunk. Habár a kereskedelmi felhasználók nem kötelesek a meglévő gurítható munkaállványokat az új EN 1004-1 szabványnak megfelelően lecserélni, a munkaeszközöket a kockázatértékelés részeként rendszeres időközönként ellenőrizni kell. Mivel a kockázatértékelés része a biztonságtechnika is, a felhasználóknak figyelembe kell venni a szabványi változásokat és ezekhez kell igazítaniuk a már meglévő munkaeszközeiket.

A KRAUSE szakértői készséggel állnak rendelkezésére, hogy tanácsot adhassanak a gurítható munkaállványokat érintő szabványi változásokkal kapcsolatos kérdésekben, valamint részletes tájékoztatást nyújtsanak a már meglévő állványok szabványosításáról.


További információk a gurulóállványokat érintő új EN 1004-1 szabványról

 

Kérdése van? Készséggel állunk rendelkezésére!