TRBS 2121-2 - A nagyobb biztonságért és kevesebb balesetért

Az üzembiztonságra vonatkozó technikai szabályok változásai

Az üzembiztonságra vonatkozó technikai szabályok (TRBS 2121-2) 2018. decemberi hatálybalépésük óta számos diskurzust nyitottak. Hogy milyen szabályokról is van szó, és milyen intézkedésekre van szükség a létra kereskedelmi felhasználói részéről, ezen az oldalon szeretnénk részletesebben kifejteni.

A TRBS 2121-2 konkretizálja az Ipari Biztonsági Rendelet (BetrSichV) általános munkavédelmi előírásait, és szigorú követelményeket támaszt a munkahelyi biztonsággal szemben, ha a létrák kereskedelmi használatáról van szó. Nem csupán általánosan van szó a létrákról; különbséget tesznek a lépcső- és létrafokos létrák között, valamint hogy azokat munkahelyként vagy megközelítési eszközként használják.

Milyen felhasználási módokat különböztet meg?

Megközelítési eszköz:

A létrákat akkor használjuk megközelítési eszközként, ha egy magasabban vagy alacsonyabban fekvő munkaterületet akarunk velük elérni.

Munkahely:

Ezzel szemben a létrát akkor használjuk munkahelyként, amikor a felhasználó a tevékenység során nem hagyja el a létrát, tehát a létrán állva végzi a munkát.


A létra megközelítési eszközként történő használata legfeljebb 5 m magasságig lehetséges, ha más, biztonságosabb munkaeszköz használata az alacsony kockázat és a rövid használati idő miatt nem kivitelezhető. Ha a létrát munkahelyként szeretnénk használni, akkor az előírások alapján a létra kizárólag lépcsőfokos lehet. A megengedett állómagasságot az adott munkálat időtartama határozza meg.

A hordozható létrák a magasan fekvő munkaterületek hozzáféréséhez használhatók a következő előírásoknak megfelelően:

  • A maximális magasságkülönbség nem haladhatja meg az 5 métert. A létra kilépési pontja nem lehet 5 méternél magasabb a felállítási felület felett.
  • Csak rövid időtartamú munkálatokhoz.
  • A kockázatelemzésnek garantálnia kell a biztonságos állást.
  • A létrának legalább 1 méterrel ki kell nyúlnia a kilépési pont felett. Az ASR A1.8 és az ASR A2.1 előírásait is figyelembe kell venni. Kivétel: ha a létrákat csak ritkán használják megközelítési eszközként, akkor megengedett az 5 m feletti magasság (pl. tető megközelítése kisebb javítási munkálatok elvégzésére).

 

A hordozható létrák a magasan fekvő munkaterületek hozzáféréséhez használhatók a következő előírásoknak megfelelően:

  • A felhasználónak mindkét lábával egy lépcsőn vagy dobogón kell állnia, és az állófelület nem lehet 5 méternél magasabban a felállítási felület felett
  • A megengedett állómagasság legfeljebb 2 m (munkamagasság: max. 4 m), amit tilos túllépni (állandó munkahely)
  • A 2 óránál rövidebb időtartamú ideiglenes munkák, például karbantartási, javítási, ellenőrzési, mérési és szerelési munkák esetén a 2–5 méteres állómagasság engedélyezett, ha egyenes arányosság van az alternatív, biztonságosabb munkaeszközökkel, és a kockázatelemzés biztosítja a munka biztonságos elvégzését

A KRAUSE STABILO +S sorozat - Egy létra MINDEN célra

A felhasználók a KRAUSE STABILO + S létráival mindig jól járnak. Az egyedülálló kialakítás egyetlen létrában egyesíti a lépcső- és létrafokokat, így bármilyen munkálat során lehetővé teszi a TRBS 2121-2 előírásoknak megfelelő használatot.

Ahol a KRAUSE, ott a biztonság - Gyakran ismételt kérdések a TRBS 2121-2 előírásairól

A kereskedelmi felhasználóknak és a szolgáltatóknak számos fontos kérdéssel kell szembenézniük. Szakértők vagyunk a biztonságos munkavégzés területén, így sok éve széles körű tanácsadással és számos szolgáltatással állunk rendelkezésére a munkabiztonság témakörében is. Vásárlóink jól tudják, hogy a kiváló minőségű termékek mellett oktatásokkal és felülvizsgálatokkal is segítjük munkájukat.

A következőkben összegyűjtöttük a témában feltett gyakran ismételt kérdéseket. Ha olyan kérdése van, amire nem találja a választ GYIK oldalunkon, örömmel állunk rendelkezésére. Töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat.

Az üzembiztonságra vonatkozó technikai szabályok (TRBS 2121-2) adnak tájékoztatást a technika, a foglalkozás-egészségügy és a higiénia jelenlegi állásáról, valamint egyéb biztonsági és ergonómiai tudnivalókról. A hangsúlyt a munkaeszközök kiadására és használatára, valamint a felügyeletet igénylő rendszerek működtetésére vonatkozó szabályozásokra fektetik.

A műszaki előírások konkretizálják az ipari biztonsági rendeletet (BetrSichV) a veszélyofrrások azonosítása és értékelése, valamint a megfelelő intézkedések végrehajtása tekintetében. Ha a munkáltató más megoldást választ, bizonyítania és dokumentálnia kell a rendelet egyenértékű teljesítését az ArbSchG 5. § szerinti kockázatértékelés keretében, a BetrSichV és a TRBS 3. §  alapján.

A TRBS előírásait az üzembiztonsági bizottság határozza meg és hivatalosan a Szövetségi Munkaügyi és Szociális Minisztérium jelenti be.

A TRBS 2121-2 szabványi változás 2018. december 21-én lépett életbe. 2018 júliusától a TRBS 2121 szabvánnyal együtt használják.

A műszaki szabályok általában nem kötelező érvényűek. Ha azonban betartják a TRBS 2121-2 szabványi előírásokat, a munkáltató feltételezheti, hogy az alapul szolgáló törvények és rendeletek (jelen esetben a BetrSichV) vonatkozó követelményei szintén teljesülnek. Az úgynevezett megfelelőség vélelme szintén része a TRBS 2121-2 szabványnak. Ugyanis ha más megoldást választanak, akkor is biztosítani kell, hogy az bizonyíthatóan legalább azonos szintű biztonságot és egészségvédelmet nyújtson a dolgozók számára.

 

Aktuális

Új egy és két oldalon járható lépcsőfokos teleszkópos KRAUSE létrák

A lépcsőházakban vagy a nagy lépcsőfokokkal rendelkező területeken a létrák használata általában csak segédeszközökkel lehetséges, ha egyáltalán…

További információk >>

Új animált KRAUSE technikai videók a ProTec gurulóállványok gyors összeszereléséhez

A KRAUSE ProTec sorozat robusztus gurulóállványai évek óta kiváló minőségű munkaeszközként szolgálnak az ambiciózus iparosoknak és a barkácsolás…

További információk >>

A KRAUSE professzionális gurulóállvány szériája: STABILO - Biztonság és hatékonyság a magasban

Az építőipari és karbantartási munkák számos területén elengedhetetlen a magasabb munkaterületek megközelítése. A biztonság, a rugalmasság és a…

További információk >>
Események

Jelenleg nincs megjelenítendő esemény. A listát folyamatosan frissítjük.

Kérdése van? Készséggel állunk rendelkezésére!