A KRAUSE létrák áttekintése - Tökéletes létrák alumíniumból, fából és üvegszál-erősítésű műanyagból

Tanúsított biztonság, extra kényelem és innovatív funkciók otthon és a munkahelyen is

A létrák tökéletes kiegészítői a magasban végzett munkálatoknak. A létra-vagy lépcsőfokos alumínium, üvegszál-erősítésű műanyag és fa létráink tökéletes biztonságot, kényelmet és ergonómiát kínálnak a legmagasabb minőségi elvásároknak megfelelően. A mindennapi munkához, történjen az otthoni vagy ipari környezetben, háztartási és profi létráink maximális biztonságot nyújtanak Önnek. Legyen szó egyszerű támasztólétrákról vagy sokoldalúan használható többcélú létrákról, nálunk minden munkálathoz megtalálja az Önnek legmegfelelőbb terméket.

Termékcsaládunk professzionális, ipari felhasználásra

Rendszeres használatra szánt programunk

Alkalomszerű, otthoni használatra szánt programunk

KRAUSE létrák – Csak kattintson a kívánt termékre és hagyja magát meggyőzni!

Létráink között megtalálhatók a klasszikus létra- vagy lépcsőfokos létrák, állólétrák és alumínium háztartási létrák, valamint profi létrák, egyedi szerkezetek, létraállványok és speciális szakipari létrák, amelyek minden munkálathoz ideálisak 13,90 m munkamagasságig.

Az alumíniumból készült létra- vagy lépcsőfokos támasztó- és állólétráink széles választékának köszönhetően pontosan a megfelelő létrát tudjuk kínálni Önnek különféle szakmák, munkálatok és munkamagasságok esetében is. Válogasson a piac legszélesebb termékpalettájából és találja meg a megfelelő modellt. Kínálatunkban létra- vagy lépcsőfokos létrák, tolólétrák, falétrák és rögzített létrák, valamint egyedi igények szerint konfigurált, tervezett és gyártott termékek is megtalálhatók. Nálunk mindent megtalál. Az alumínium létrák mellett falétrákat és üvegszál-erősítésű műanyagból készült, nem vezetőképes létrákat is kínálunk. 

Minden támasztólétra, többcélú létra és állólétra speciálisan az adott szakma egyedi igényeihez igazodik, így garantálva a maximális kényelmet, biztonságot és hosszú élettartamot a legmagasabb funkcionalitással ötvözve. Létra- és lépcsőfokos létráinkat viszonteladó partnereinknél és online is megvásárolhatja. Tudjon meg többet! KRAUSE létrák … egyszerűen csak több!

Míg számos létratípus több helyre alkalmas, más célokra csak bizonyos létratípusok használhatók. A rendeltetésszerű használatot a vonatkozó EN 131 szabvány határozza meg, és tiltja a különböző létrákkal végzett adott tevékenységeket és állási magasságokat. A leggyakoribb létratípusok, amelyek a KRAUSE termékpalettájában is megtalálhatóak, a következők:

 • Egy oldalon járható állólétrák: Az egy oldalon járható lépcsőfokos állólétráknak van egy kapaszkodókeretük, amelybe kapaszkodni lehet, és egy állófelület, amelyre fel lehet állni. Számos változatban kapaszkodókerettel és  tárolótálcával vannak felszerelve, amelybe szerszámok és kis alkatrészek helyezhetők el, valamint kábeltartókkal is rendelkeznek. A létrát nem szabad magasabb szinten hagyni, mivel fennáll a borulás veszélye. Az egy oldalon járható létrák a klasszikus háztartási létrák, és sokoldalúan használhatók a háztartásban és a ház körül. Gyorsan felállíthatóak, és ugyanilyen gyorsan el is lehet őket tárolni kis helyen.
 • Két oldalon járható állólétrák: Ahogy a neve is mutatja, ezek a létrák két oldalon járhatók. Az egy oldalon járható létrákkal ellentétben azonban ez a létratípus nem rendelkezik állófelülettel, és biztonsági okokból csak felülről a harmadik fokig szabad rá felmászni. Ennek a létrának a két létratagját hevederrel rögzítik szétcsúszás ellen. Ezzel a létratípussal egy magasabb emelvényre való felmászás szintén nem megengedett.
 • Támasztó- és tolólétrák: A támasztólétrák és a két egymásba illeszkedő támasztólétrából álló tolólétrák a ház falához vagy hasonló szerkezethez támasztva használhatók. Ezek nem állíthatók fel szabadon. A támasztó- és a tolólétráknál lehetőség van arra, hogy magasabban fekvő szintre jusson. A létra végének azonban legalább egy méterrel túl kell nyúlnia a kilépési ponton, vagy azt pluszban rögzíteni kell, amit mindenképpen figyelembe kell venni a támasztólétra vásárlásakor. A támasztólétrák lépcső- és létrafokokkal is kaphatók. A nagyméretű, sok lépcsőfokot tartalmazó tolólétrák fali vezetőgörgőkkel és húzókötéllel is fel vannak szerelve, hogy megkönnyítsék a létra felállítását.
 • Több- és sokcélú létrák: A létrák igazi mindentudói akár ötféle kivitelben is felállíthatók. Szimpla támasztó- és tolólétraként, két oldalon járható létraként, egy oldalon járható létraként az egyik tagot kitolva, vagy lépcsőfunkciós létraként. Ezek a létrák többfunkciósak, és szinte bármilyen munka szituációhoz igazíthatók. A KRAUSE lépcsőfokokkal ellátott standard verziói mellett ezek a létrák lépcső- és létrafokokkal is kaphatók az innovatív TRBS +S sorozatban. Ezek a létrák egyetlen többcélú létrában egyesítik a megközelítési eszközt és a munkahelyet.
 • Csuklós létrák: A csuklós létrák gyorsan és egyszerűen átalakíthatók a csatlakoztatott csuklók segítségével. Ezáltal a támasztólétrából egy mozdulattal állólétra vagy munkaállvány válik. A létrák egy vagy több csuklóval is felszerelhetők, és egyénileg a felhasználó munkakörülményeihez igazíthatók. A csuklókon kívül egyes KRAUSE csuklós létrák praktikus, kihúzható szárhosszabbításokkal is fel vannak szerelve, amelyekkel kiegyenlíthetők az egyenetlen padlók, illetve lehetővé válik a lépcsőkön vagy lépcsőfokokon való használat. A változatos felállítási módok miatt ezek a létrák csak lépcsőfokokkal kaphatók. A munkaállványként használt csuklós létráknak rendelkezniük kell egy olyan rögzíthető dobogóval is, amelyen a felhasználók munka közben állhatnak. Továbbá ez a változat nem haladhatja meg a három méteres munkamagasságot.
 • Dobogók: A dobogók nagyobb alapterületüknek köszönhetően stabil alternatívát jelentenek a klasszikus létrákkal szemben, és számos jelentős termékelőnyt kínálnak: a nagy állófelület elegendő munkaterületet biztosít a hosszú ideig tartó kényelmes munkavégzéshez. A speciális zuhanásvédelem és a kapaszkodók különösen biztonságos munkavégzést biztosítanak. A beépített görgők megkönnyítik az dobogók mozgatását. A bordázott lépcsőfokok könnyű és biztonságos feljutást tesznek lehetővé.

 

Az alumínium létra munkamagassága az a legnagyobb magasság, amelyet a felállásra engedélyezett legmagasabb lépcső-/létrafokon állva kézzel el lehet érni. Az egy oldalon járható létráknál a felső állófelületig lehet felmászni; más létratípusoknál egy adott lépcső-/létrafok minősül a legmagasabb állófelületnek.  A munkamagasság és az állómagasság közötti különbség mindig 2 méter.

Állómagasság + 2 m = Munkamagasság

 • Az információk a létrák felállításához és használatához a Biztonsági tanácsok alatt találhatóak.
 • Az információk az állványok összeszereléséhez és használatához az állvány specifikus felépítési- és használati útmutatójában vagy a megfelelő terméklapon találhatóak.

A létra használatát megelőzően

 • Megfelelő egészségi állapotban van a létra használatához? Bizonyos egészségügyi állapotban, mint gyógyszerszedés, alkohol vagy drogfogyasztás a létra használata nem ajánlott.
 • A létrák tetőtartón vagy teherautón történő szállításakor, a károk elkerülése végett, győződjön meg arról, hogy azok megfelelő módon vannak rögzítve, felerősítve.
 • Ellenőrizze a létrát a szállítást követően, illetve az első használat előtt annak állapotát és az egyes elemek funkcióját tekintve.
 • A létra használatának napjain ellenőrizze a létrán lévő esetleges sérüléseket a biztonságos használat érdekében.
 • Az ipari felhasználók számára rendszeres felülvizsgálat szükséges.
 • Bizonyosodjon meg róla, hogy az elvégezni kívánt munkához megfelelő-e az adott létra.
 • Ne használjon sérült létrát.
 • Távolítson el minden szennyeződést a létráról, pl. nedves festék, kosz, olaj vagy hó.
 • A létrával végzendő munkát megelőzően célszerű kockázati elemzést készíteni az adott ország jogszabályai alapján.

A létra felállítása

 • A létrát mindig megfelelően állítsa fel, pl. a támasztólétrákat a megfelelő szögben (dőlésszög 65-75 °), a fokok illetve a fellépők vízszintesen legyenek, a két oldalon járható létrát teljesen szét kell nyitni.
 • A blokkoló alkatrészeket, amennyiben a termék rendelkezik ilyennel, használat előtt mindenképpen biztosítsa.
 • A létra sík felületen, vízszintesen és stabilan álljon.
 • A támasztólétra sík, szilárd felületnek legyen támasztva és használat előtt legyen rögzítve, pl. a stabilitás biztosítása történhet rögzítő vagy egyéb biztosító felszerelés alkalmazásával.
 • A létra soha nem helyezhető át olyan módon, hogy állnak rajta.
 • A létra használata közben fennáll az esetleges ütközések lehetősége, pl. gyalogosok, járművek, ajtók.
 • Amennyiben lehetséges, az ajtók (kivéve vészkijáratok) és az ablakok a munkaterületen legyenek bezárva.
 • Zárjon ki minden olyan a munkaterületen felmerülő veszélyforrást, melyet elektromos berendezések (pl.: nagyfeszültség, szabad vezetékek vagy szabadon álló elektromos készülék) okoznak.
 • A létra minden esetben a lábain támaszkodjon, ne a létra-/ lépcsőfokon.
 • A létrákat nem szabad csúszós felületen felállítani (pl. jeges, fényes felület vagy egyértelműen szennyezett szilárd talaj), amennyiben egyéb járulékos intézkedésekkel nem érhető el a létra csúszásának megakadályozása vagy a szennyezett talaj megtisztítása.

A létra használata

 • A létra maximális teherbírását soha ne lépje túl.
 • Ne hajoljon ki túlságosan. Csípőjét mindig tartsa a létraszárak között és mindkét lábbal ugyanazon a létra-/lépcsőfokon álljon.
 • Biztosító eszköz (pl. rögzítés vagy a létra stabilitásának biztosításához alkalmas felszerelés) nélkül ne másszon át magasabbra a támasztólétráról.
 • Az állólétrát ne alkalmazza más szintre történő átmászáshoz.
 • Ne használja a támasztólétra felső 3 létra-/lépcsőfokát állófelületként.
 • Ne használja az állólétra felső 2 létra-/lépcsőfokát állófelületként, ha az nem rendelkezik kapaszkodókerettel és dobogóval.
 • Ne használja az állólétrára felhelyezett tolólétra felső 4 létra-/lépcsőfokát.
 • A létrákat csak rövid időtartamú, könnyű munkákhoz használja.
 • Amennyiben elkerülhetetlen az elektromos felszültség közelében elvégzendő munka, ne használjon olyan létrát, ami vezeti az áramot.
 • Ne használja a létrát a szabadban kedvezőtlen időjárási feltételek esetén, pl. erős szél, jegesedés.
 • Tegyen óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a gyerekek ne játszanak a létrán.
 • Amennyiben lehetséges, az ajtók (kivéve vészkijáratok) és ablakok legyenek zárva a munkaterületen.
 • A létrára történő fel- és lemászás mindig arccal a létra felé történjen.
 • A létrára történő fel- és lemászáskor mindig jól kapaszkodjunk.
 • Ne használja a létrát áthidalóként.
 • A létrára csak megfelelő cipőbe másszon fel.
 • Kerülje a létra környezet általi túlzott terhelését, pl. falazat vagy beton fúrása.
 • Rendszeres megszakítás nélkül ne tartózkodjon hosszan a létrán (a fáradtság veszélyforrást jelenhet).
 • A támasztólétrát nagyobb magasságokban legalább 1 m-el a támaszkodási ponttól el kell húzni.
 • Azok az eszközök, amelyeket a létrán magukkal visznek, nem lehetnek nehezek, és könnyen kezelhetőnek kell lenniük.
 • Kerülje az olyan munkálatokat, amelyek az állólétrákat túlzottan megterhelik, pl. szilárd anyag erőteljes fúrása (pl. falazat vagy beton).
 • A létrán történő munka során egy kézzel kapaszkodjon, ha ez nem lehetséges, úgy alkalmazzon egyéb biztonsági óvintézkedést.

Alapvetően minden KRAUSE létra használható kül- és beltéren. MINDIG figyeljen arra, hogy a létra megfelelő teherbírással rendelkező és csúszásmentes alaptalajon kerüljön felállításra. Különösen fontos, hogy a létra úgy álljon, hogy az egyenletes nyomás mindkét létraszáron elosztódjon. Különös elővigyázatot igényelnek a vékonyabb létraszárral rendelkező létrák, ahol a létraszár a teherbíró alaptalaj nélkül a puha alapzaton (pl. pázsit, mező) besüllyedhet és eltörhet. Az ilyen alaptalajon a biztos állás érdekében ajánlatos a megfelelő opcionális biztonsági tartozékok használta, mint pl. a kitámasztó a nagyobb támasztófelülethez vagy a létravégek rögzítéséhez a puha talajon.

Lehetősége van létráinkat viszonteladó partnereinknél, jól felszerelt szaküzletekben megvásárolni. Ezeknek a vásárlási lehetőségeknek az az előnye, hogy a helyszínen ellenőrizheti a létrákat, és meggyőződhet azok minőségéről. A szaküzletekben képzett személyzet áll rendelkezésre, hogy válaszoljon kérdéseire.

Fontos számunkra, hogy Ön kényelmesen, az Ön által preferált módon vásárolhassa meg a kívánt KRAUSE létrát- akár személyesen egy szaküzletben vagy online felületükről megrendelve.

Aktualitások a létrákról

Új KRAUSE lépcsőfokos teleszkópos létra

A lépcsőházakban vagy a nagy lépcsőfokokkal rendelkező területeken a létrák használata általában csak segédeszközökkel lehetséges, ha egyáltalán lehetséges. Ezek azonban sok esetben nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek, vagy nehézkes az összeszerelésük és a mozgatásuk. A KRAUSE két új…

Bővebben
KRAUSE 225 kg-StufenLeitern

A különösen nagy terhelésekhez a KRAUSE most három új létramodellt kínál a STABILO termékcsaládon belül, amelyek 225 kg-os terhelésre vannak tesztelve. A megerősített létrák egy vagy két oldalon járható, illetve támasztólétrákként kaphatók. A piacon bevált STABILO létrák ezen új változatai…

Bővebben

A létrák számos területen nélkülözhetetlenek, legyen szó akár a háztartásról, az iparról, a létesítménygazdálkodásról, építkezésekről vagy mezőgazdaságról. A létrák lehetővé teszik a hozzáférést olyan magasabban fekvő területekre, amelyek segédeszközök nélkül elérhetetlenek lennének. A létrák…

Bővebben

Kérdése van? Készséggel állunk rendelkezésére!