A létrákra vonatkozó új EN 131-4 szabvány

Aktuális újítások: Egy- és többcsuklós létrák

Az EN 131 szabvány a hordozható létrákra vonatkozóan fektet le szabályokat európai szinten, mind a műszaki mind a felhasználási előírások tekintetében. Szabályozza a típusokat és kiviteleket, a terhelési vizsgálatokat, a létrák címkézését és az üzemeltetési utasításokat, hogy egy egész Európára kiterjedő, egységes biztonsági szabályozás jöhessen létre.

A szabvány hat részre tagolódik, amelyeket a munkabiztonság növelése érdekében rendszeresen felülvizsgálnak.

2018. január elsejétől minden olyan 3 méternél hosszabb létrára, amely támasztólétraként használható, az EN 131-1 szabvány átfogó változásai vonatkoznak. A módosítások lényegében arra vonatkoznak, hogy a létrák szélességét kiegészítő kitámasztókkal kell megnövelni.

Az EN 131-2 az új termék felülvizsgálatokra vonatkozik. Minden létrát két alosztályba sorol és szintén 2018. január 1-jén lép életbe.

Az EN 131-3 a felhasználói információkra, valamint a használati és üzemeltetési szabályozásokra vonatkozik. Amikor a szabvány életbe lép, a létrán található címkék további biztonsági piktogramokkal bővülnek ki. Ezek a piktogramok a létra típusához igazodnak (pl. tolólétrák, többcélú létrák, állólétrák stb.). Az új piktogramokon felül a létrákhoz a létratípusnak megfelelő használati és üzemeltetési tájékoztatót is kell csatolni. Ezeket minden olyan ország nyelvén elérhetővé kell tenni, ahol a létrák értékesítésre kerülnek.

Az EN 131-4 szabvány módosításai, amelyek a KRAUSE munkadobogóként is használható univerzális csuklós létráira vonatkoznak

A szabványi előírások negyedik részében található, az egy- és többcsuklós létrákra vonatkozó új szabályok is hatályba léptek. A KRAUSE csuklós létrák 2018 óta rendelkeznek az új szabványi előírásoknak megfelelő alsó kitámasztással, valamint a professzionális felhasználásra szánt címkével és a megfelelő használati és üzemeltetési utasításokkal. Az új szabványi előírásoknak megfelelően, a gyártónak a munkadobogóként is használható 3x4 létrafokos univerzális létrához megfelelő dobogót kell biztosítania. Ezek a szabályok vonatkoznak mind a három termékcsaládunk – STABILO,MONTOés CORDA – univerzális csuklós létráira. További információért kérjük, tekintse meg a következő oldalakat.

A meglévő létrák utánszerelése

A már meglévő, munkadobogóként is használható egy- és többcsuklós létrákhoz az előírásokat követve biztosítjuk a megfelelő dobogót. Az utánszerelési dobogó készlet mind a három termékcsaládunk – STABILO, MONTO és CORDA – univerzális csuklós létráihoz elérhető.

A raktáron lévő létrák értékesítése

A kereskedők az EN 131-4 szabvány életbe lépése után is értékesíthetik a raktáron lévő, még a korábbi szabványi előírásoknak megfelelő univerzális csuklós létrákat. Az eszközölt szabványi változások alapját a rendszeres felülvizsgálatok képezik, nem pedig a felhasználókra vonatkozó esetleges kockázatok növekedése. Ennek értelmében a régi szabvány szerint készült létrák nem tekinthetőek veszélyesnek, így értékesítésük továbbra is zavartalanul folyhat.

2020. október 1-jétől a gyártó kizárólag az új szabványi előírásoknak megfelelő univerzális csuklós létrákat gyárthat és szállíthat. A KRAUSE csuklós létráit 2020. szeptember 14-től az új szabványnak megfelelően szállítjak.

 

 

 

GYIK - Gyakran ismételt kérdések az EN 131-4 szabványról

Az EN 131-1 szabvány változásai a 3 m-től magasabb támasztólétrákra vonatkoznak. A többtagú létrákra, amelyeket támasztólétraként is lehet használni, vagy a kivehető létratagjuk meghaladja a 3 m-t, szintén vonatkoznak a szabványi változások. Ezeket a létrákat az új szabvány értelmében csak adott hosszúságú kitámasztóval lehet használni.

Az EN 131-2 tartalmazza a létrákra vonatkozó vizsgálati előírásokat. Ugyanitt találhatóak megváltozott vagy újonnan bevezetett vizsgálatok. A vizsgálatok értelmében a létrákat két osztályba kell sorolni: ipari felhasználás (Professional use) és nem ipari felhasználás (Domestic use). A vizsgálatokkal kapcsolatos további információkat itt találja:KRAUSE GYIK.

Az EN 131-3 szabvány a felhasználói információkra, valamint a használati és üzemeltetési szabályozásokra vonatkozik. Amikor a szabvány életbe lép, a létrán található címkék további biztonsági piktogramokkal bővülnek ki. Ezek a piktogramok a létra típusához igazodnak (pl. tolólétrák, többcélú létrák, állólétrák stb.).

A szabványi előírások negyedik részében található, az egy- és többcsuklós létrákra vonatkozó új szabályok is hatályba léptek. Itt is szerepel a létrák két osztálya, ipari felhasználás (Professional use) és nem ipari felhasználás (Domestic use), tehát a termék felülvizsgálatok szintén módosultak.

Az ipari felhasználóknak létráikon kockázatelemzést kell végezni. Ha a létra nem rendelkezik kitámasztóval vagy az addig használt kitámasztó nem felel meg a szabványi előírásoknak, szükséges a létra utánszerelése.

A már meglévő, munkadobogóként is használható egy- és többcsuklós létrákhoz az előírásokat követve biztosítjuk a megfelelő dobogót. Az utánszerelési dobogó készlet mind a három termékcsaládunk – STABILO, MONTO és CORDA – univerzális csuklós létráihoz elérhető.

A létrák osztályozása - ipari felhasználás (Professional use) és nem ipari felhasználás (Domestic use) - utólag is elvégezhető, mivel az új előírásoknak megfelelően a teljes KRAUSE programot ellenőrizték és tanúsították. A szabványi változásokról további információt weboldalunkon talál: https://www.krause-systems.hu/uj-szabvany.html.

Az EN 131-2 szabványi változások 2018. január elsején léptek életbe, amelyek főként a létrák teherbírásának és tartósságának vizsgálatával foglalkoznak. Ezen vizsgálatok alapján a létrákat két osztályba lehet sorolni – ipari felhasználás „Professional use” és nem ipari felhasználás „Domestic use”.

  • Professional Use: Az ipari felhasználás olyan létrákra vonatkozik, amelyeket kereskedelmi és magán célra használnak.
  • Domestic use: A nem ipari felhasználás olyan létrákra vonatkozik, amelyeket kizárólag magán célra használnak.

A kereskedők az EN 131-4 szabvány életbe lépése után is értékesíthetika raktáron lévő, még a korábbi szabványi előírásoknak megfelelő létrákat. Az eszközölt szabványi változások alapját a rendszeres felülvizsgálatok képezik, nem pedig a felhasználókra vonatkozó esetleges kockázatok növekedése. Ennek értelmében a régi szabvány szerint készült létrák nem tekinthetőek veszélyesnek, így értékesítésük továbbra is zavartalanul folyhat. 2020. október 1-jétől a gyártó kizárólag az új szabványi előírásoknak megfelelő létrákat gyárthat és szállíthat.

Aktuális

A munkavédelem optimalizálása a tartálykocsik és silókocsik üzemeltetése, tisztítása és karbantartása során

A tartálykocsik és silókocsik kezelése során a munkavédelem biztosítása komoly kihívást jelent. Az üzemeltetés során a járművekre fel kell mászni,…

További információk >>

CORDA állvány – Sokoldalúság és biztonság kezdőknek

Az állvány számos építési és felújítási projekt nélkülözhetetlen segédeszköze. Nemcsak a magasban végzett munkához szükséges méretet, hanem…

További információk >>

KRAUSE ClimTec - hatékony munkabiztonság mindenkinek

A KRAUSE ClimTec munkaállvány innovatív megoldás a nagyobb biztonság és hatékonyság érdekében. A moduláris, háromrészes rendszerben kialakított…

További információk >>
Események

Jelenleg nincs megjelenítendő esemény. A listát folyamatosan frissítjük.

Kérdése van? Készséggel állunk rendelkezésére!