Létrákra és állványokra vonatkozó szabványok, rendeletek és előírások

Az Ön kapcsolattartója

Tóth Pál

Tel.:  +36 23 522 409
Fax:  +36 23 365 109
E-Mail: pal.toth(at)krause-systems.hu

Szabványok, rendeletek, előírások…nem könnyen áttekinthető témák. Segítségünkkel folyamatosan tájékozódhat a biztonságát érintő aktualitásokról. Alábbiakban rövid áttekintést nyújtunk a létrákra és állványokra vonatkozó fontosabb szabványokról, szabványi változásokról és rendelkezésekről.

MSZ és EN szabványok

A szabványok olyan műszaki kivitelezésre vonatkozó elfogadott szabályozások, melyek a termékekre és szolgáltatásokra nézve biztonsági szempontból irányadóak. Minden MSZ és EN szabvány bizonyos összeg ellenében megrendelhető a Magyar Szabványügyi Testülettől.

MSZ EN 131 – Létrákra vonatkozó hatrészes szabvány, mely a megnevezéseket, konstrukciós előírásokat, funkcionális méreteket, követelményeket, vizsgálati előírásokat, létra-jelöléseket, biztonsági utasításokat. felhasználói információkat, valamint a csuklós létrákra és dobogókra vonatkozó leírást tartalmazza.

  • MSZ EN 131-1: Megnevezések, konstrukciós előírások, funkcionális méretek
  • DIN EN 131-2: Követelmények, felülvizsgálat, jelölések
  • DIN EN 131-3: Felhasználói információk
  • DIN EN 131-4: Egy- vagy többcsuklós létrák
  • DIN EN 131-6: Teleszkópos létrák
  • DIN EN 131-7: Mobill dobogók

MSZ EN 14183 – Fellépők – Ez az egyrészes szabvány a fellépőkkel szemben támasztott követelményeket tartalmazza. Ide tartoznak a konstrukciós jellemzők, méretek, anyagok, használatra való alkalmasság követelményei, vizsgálati módszerek, valamint a felhasználási terület meghatározása.

MSZ EN 1004 – Gurítható munkaállványok: egyrészes szabvány, mely az előre gyártott elemekből álló, gurítható munkaállványokra vonatkozik – anyag, méret, terhelhetőség és biztonságtechnikai követelmények

MSZ EN ISO 14122 – Gépek és gépi berendezések megközelítésére alkalmas rögzített létrák. Négyrészes szabvány, melyben két szint közötti rögzített megközelítési megoldásra nyújt választási lehetőséget, úgy mint dobogó, közlekedő, lépcső, lépcsős létra korláttal valamint rögzített létra.

DIN 14094-1 – Vész esetén használatos rögzített létrák, melynek segítségével vészhelyzetben lévő emberek menthetők.

DIN 18799-1 – Épületekhez rögzített létrák karbantartási és takarítási munkálatokhoz.

Törvények, rendeletek

1993. évi XCIII. törvény
a munkavédelemről.

4/2002. (II.20.) SzCsM-EüM együttes rendelet
Az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről.

10/2016. (IV.5.) NGM rendelet
A munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről.

Előírások, szabályok és információk

Létrák és fellépők esetében a felhasználói információk, gurulóállványok és egyedi szerkezetek esetében a felépítési és használati útmutató ismerete és betartása ajánlott a balesetek elkerülése végett.

Hírlevelünk

Amennyiben szeretne többet megtudni, és folyamatosan tájékozódni az aktuális szabványokat, előírásokat és törvényeket érintő történésekről iratkozzon fel hírlevelünkre…

Newsletter - Neue Norm HU

Newsletter - Neue Norm HU
Adatvédelmi nyilatkozat*